Del Joc a l’Elit

Ferran Sardans

Fa una quarantena d’anys, Manresa va veure néixer al millor jugador d’escacs que ha tingut mai la ciutat: el Jordi Magem. Va iniciar-se en aquest esport als 8 anys, ja que “un amic me’n va ensenyar, em vaig apuntar a classes d’escacs a la meva escola, l’Oms i de Prat, i m’hi vaig aficionar molt“. Hi ha qui pensa que els escacs no són un esport, però segons Magem, són “una ciència, un esport i un art. Els escacs són un dels esports més competitius que hi ha, ja que el fet de ser tu sol contra un adversari et motiva i t’incentiva a millorar i a superar-te a cada partida que fas, però hi ha gent que només entén per esport aquelles activitats purament físiques. Per a la gran massa no és un joc fàcil d’entendre ni d’assimilar. Molta gent sap moure peces però molts pocs saben què és el que realment succeeix a sobre del taulell. No és un esport tan maco de veure per la tele com el futbol, per exemple“. El Jordi confessa que ha hagut de renunciar sovint a la seva vida social i familiar per a poder-se dedicar de ple als escacs, ja que la vida d’un juador implica haver de viatjar contínuament, i familiarment és complicat.

Actualment està casat amb una noia vietnamita, la Nhung, i és el numero 29 d’Espanya a la llista que va sortir el darrer gener de la FIDE, amb un ELO de 2470, a més de ser el capità de la selecció espanyola d’escacs, tant en les olimpíades com en els europeus. El manresà ha estat jugador de la selecció espanyola durant deu anys, després d’haver guanyat el Campionat Absolut d’Espanya el 1990, fins a la data, el seu major èxit. Entre el seu palmarès destaquen, entre moltes d’altres competicions, el Campionat Infantil de Catalunya i, dos anys després, el Campionat Juvenil de Catalunya i d’Espanya i diversos subcampionats espanyols. Magem va anar a Las Vegas a disputar la final del campionat del Món i ha estat nombroses vegades campió d’Espanya per equips. El mes vinent anirà a la final de Catalunya per sistema K.O. i intentarà anar a competir a la Lliga Francesa, on també té un equip. Els millors moments viscuts gràcies als escacs van ser estar a Las Vegas i poder ser a la final del Campionat del Món com a analista de l’Alexey Shirov, que aquell any va sortir subcampió del món.

A part de ser un brillant jugador, Magem també és entrenador de l’escola catalana d’escacs des de ja fa 8 anys. Explica que “abans era possible dedicar-se només a jugar professionalment, però que ara ha canviat a causa de l’obertura de les fronteres amb l’antic bloc soviètic i des d’aleshores va canviar molt el mercat. A dia d’avui és complicat viure només de jugar”. Assegura que “els escacs desenvolupen un gran esperit competitiu, a més d’inculcar-te un bon hàbit de concentració i de raonament, ja que el fet d’haver de calcular les jugades entrena de manera saludable el cervell. Una altra capacitat que ajuda a millorar és la de la memòria, i entenc que és un molt bon esport per als joves”. Però l’afició i l’entrega que té el Jordi Magem pels escacs no s’acaba –ni de bon tros– aquí, i és que amb un amics té una editorial, l’Esfera Editorial, dedicada tan sols a l’edició de llibres relacionats amb els escacs.

El Jordi juga a escacs a la Joviat, ja des de ben petit. Ha participat en nombrosos campionats, entre ells el de Catalunya i el de la província de Barcelona, i ha quedat entre els 25 millors de Catalunya.


Nom: Jordi Trapé Úbeda.

Data de naixement: 03-06-1992.

Edat en què vas començar aquest esport: Als 6 anys.

Per què vas escollir els escacs: Sempre havia sentit certa curiositat per les peces d’escacs, i un dia el meu pare me’n va ensenyar. Des d’aleshores em va entusiasmar molt aquest esport i ara encara disfruto molt jugant-hi.

Ídol esportiu: Gari Kaspàrov.

Persona que prens com a referència per continuar millorant: Realment intento ser jo mateix la meva referència, em marco les meves pròpies metes i lluito per aconseguir-les. Però sense oblidar que la gent del meu voltant m’intenta ajudar a millorar en l’àmbit esportiu i humà.

Les teves millors qualitats: L’anàlisi del joc i mantenir el cap fred en moments delicats.
Com definiries els escacs: És un esport desconegut per la majoria i cada vegada hi ha menys gent que el practica. Un cop s’arriba a l’ESO molts ho deixen, i és una llàstima.

Pròxims objectius: Continuar creixent com a jugador i difondre els escacs a tanta gent com em sigui possible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: