Ressona l’MPM

Lídia Gómez i Magda Muñoz

Com ja es va avançar al Pou Jove, el DIRECTES/08, concurs del Manresa Proposa Músics adreçat a joves artistes musicals i organitzat per Joan Pocorull i Toni Massana, ja ha seleccionat els cinc finalistes dels divuit que es van preseleccionar. Aquesta plataforma musical, que té com a objectiu facilitar la sortida dels músics bagencs i alhora introduir nous artistes del panorama català a Manresa, dóna l’oportunitat als grups novells a estimular la creativitat i l’entusiasme per a la música.

La iniciativa, propulsada fa dos anys, no només consta del concurs, anomenat DIRECTES/08, sinó que adhereix dins la graella d’activitats actuacions com la del passat dia 11 de maig, de flamenc i blues, a càrrec de Chema Pradas a la guitarra flamenca i Damià Olivella posant la veu, la guitarra i la composició. Un altra de les activitats proposades pel MPM va ser una master class a l’Esclat, on es van ensenyar des dels tractaments tímbrics de les peces a la improvització, a càrrec de Jordi Gardeñas, Gustavo García i Arecio Smith. Per finalitzar el dia, aquests músics van oferir a les instal·lacions de la Maduixa un concert on es van fusionar el jazz, el funk, el rock i la improvisació en una sola nit.

Estil modern, cançons pròpies i residència al Bages són alguns dels requisits que demanaven per al DIRECTES/08, a més de no tenir contracte amb cap discogràfica. El jurat valora l’originalitat en les cançons, la creativitat del grup i la qualitat musical individual i col·lectiva, la posada en escena i també tenen un punt afegit, sense ser decisori, els que s’expressen en llengua catalana. El premi, molt suculent per a grups novells, consta de dues vessants: El Millor Grup i el Millor Grup Català. En ambdós casos, els grups seran remunerats amb 900 euros (700 euros en el cas del grup català) més 500 euros per tocar en el concert de cloenda del MPM i un CD recopilatori de DIRECTES/08. Per a tots cinc finalistes hi ha la concessió de la gravació d’una maqueta a La Bàscula de Barcelona. Per si tot això fos poc, l’organització treballarà per oferir als guanyadors l’oportunitat de tocar almenys en tres concerts i festivals en el període d’un any. I és que un dels objectius més importants del MPM és la difusió de la música bagenca per arreu de Catalunya, obrint les portes comarcals per noves influències d’arreu del país.

Grups

Els grups finalistes que optaran als diferents premis són: Blame!, Clepton, Flight Rose, Histèrika i els ninots i Kòdul. Flight Rose (www.myspace.com/flightrose), de Sant Vicenç de Castellet tocant rock alternatiu, integrat per David Heredia, Carles Artiaga, Tomàs Rodríguez, Víctor Navarro i Víctor Álvarez. Aquest grup, que està agafant molta força a la comarca, participa també en altres concursos. Tomàs explica que «ens passem moltíssimes hores assajant perquè vivim el que fem». Clepton (www.myspace.com/clepton) és un dels altres finalistes del DIRECTES/08, que amb el rock indie, la joventut i l’entusiasme han aconseguit fer-se un lloc dins el panorama musical manresà. Clepton està compost per quatre joves, el Jordi Serra (guitarra), el Xevi Collado (veu i guitarra), el Guillem Ubach (baix) i el Pau Lafoz (bateria). Aquest grup va néixer l’any passat amb l’entusiasme i l’aportació de tot els integrants i ja tenen una maqueta, Consumeix-te. El guitarrista Jordi Serra diu que «quan graves una maqueta canvia tot. Ens vam activar com a grup a partir d’aquí, perquè ja tens una base. Va ser a càrrec del Miquel de Sibelius i la vam gravar a Music8». El grup explica que el nom del grup prové del grec, que «vol dir el que roba. Però realment el nom ve de Cleptomania, una cançó». La seva música està influenciada per diferents grups internacionals, com The Lips, Nothink, Monkeys i the Hives. «Són les nostres influències més directes, tot i que no seguim un camí que ja està fet, és a dir, no imitem», explica el Guillem Ubach. El pròxim dia 7 podrem veure el grup tocar cançons com Ho perdo tot, Mai per l’oblit, Cleptomania o Cau el teló, algunes integrades en la maqueta, que ja arribat a 300 còpies venudes. «Les lletres són variades: Hi ha amor, de crítica social, i sobretot del sentiment que inspira la música. No tenim lletres reivindicatives però tenim un repertori de 9 cançons variades. Les lletres les escriu el Jet, el guitarrista, però de la composició ens en fem càrrec tots, negociem el que ens agrada i el que no. El primer cop que toquem la cançó, la fem definitivament nostra», explica Guillem Ubach.

És cert que el concurs està molt ajustat, ja que tots tenen aquell punt que els diferencia dels altres i en fa difícil l’elecció. Flight Rose diu que «el que ens desmarca és sobretot l’estil, el que toquem nosaltres és força diferent però això també pot ser un problema pel fet que no sigui un estil tan estès a Catalunya com pot ser el d’altres grups finalistes». El Jet, de Clepton, destaca del grup «el fet de que té bastant de vida pròpia i estil. La barreja de totes les influències ens fa sonar diferents. La gent escolta un tema i diu: això és Clepton. Nosaltres sempre fem el que ens agrada i el nostre propòsit és fer que el públic senti alguna emoció. Un altre punt fort és que cantem en català, i tampoc no hi ha tants grups que ho facin per por de que no s’expandeixi l’èxit». Quant a la característica de la llengua, Flight Rose explica que «cantem en anglès perquè les nostres influències han estat en llengua anglesa i perquè en català no ens sentim còmodes pel tipus de música que fem».

Un altre dels finalistes del concurs és Kòdul (www.myspace.com/kodul), que es defineix com un grup en constant evolució, ja que «vam començar amb l’ska i el reggae, però ara tenim un estil més definit i hi hem introduït el rock». El grup està compost per la Mariona Garcia i el Guillem Cabra com a vocalistes, l’Arnald Viu a la bateria, l’Oriol Serra i l’Eloi Ubach a la guitarra, la Laura Serra al baix, l’Arnau Garcia amb la trompeta, la Maria Astallé al trombó, el Joan Sierra al saxo i al teclat el Toni Garrido. «Estem contents d’arribar a la final perquè et consideres guanyador. És un estímul per continuar treballant». Kòdul és el grup amb més nombre de músics i, tot i que és un avantatge a l’hora de fer sarau i els confereix varietat instrumental, expliquen que «és difícil que coincidim els deu per tocar, i el fet de que un dels premis sigui gravar una maqueta va ser una de les raons per la qual ens vam presentar». Defineixen la seva música com una «reivindicació de la festa, amb lletres de vessant social, ja que ens identifiquem amb la nostra llengua i el nostre país, defensant les injustícies socials».

Tots els grups han escoltat els altres finalistes i han valorat quin podria tenir més força el 7 de juny, dia de la final. «Tots tenen un nivell, però el que nosaltres considerem més fort és Clepton», coincideixen Flight Rose i Kòdul. Per la seva banda, Clepton diu que «Flight Rose és el que considerem més professional, juntament amb Histèrika i els ninots». Aquest grup (www.myspace.com/histericaielsninots), integrat per Èrika Tarifa (veu), Jesús Torrecillas (bateria), Joan Sunyer (guitarres) i Jordi Boixadera (baix), té un estil molt marcat, barreja del rock, l’indie i el groove. El cinquè dels grups finalistes és Blame! (www.myspace.com/blame666), d’estil punk rock, compost pel Richy Rodríguez, vocalista i baixista; Aitor de Haro, amb la guitarra i fent els cors; el David Mateu a la bateria i l’Oleguer Puig a la guitarra.

Els cinc grups ja s’estan preparant per a la final i, a més de competir entre ells, crearan un ambient únic en el qual el públic assistent tenen espectacle

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: